May 16, 2017 Uncategorized 0

Albert Zoer (Echten), die als vijfde in de wereldbeker kwalificatiewedstrijd in het Londense Olympia eindigde, heeft nu een puntentotaal van 50 punten verzameld en neemt daarmee de tweede plaats in het tussenklassement in, achter de Zwitser Beat Mändli. Zoer lijkt nu samen met Gerco Schröder, die 42 punten heeft, zeker van een finaleplaats in Las Vegas. Dit gebaseerd op de ervaringen in het verleden dat 40 punten in de West-Europese League bijna altijd voldoende bleken te zijn voor een startbewijs in de finale.
Alle drie Nederlandse ruiters die van start gingen in de wereldbeker kwalificatiewedstrijd, die in het Londense Olympia voor een uitverkocht huis werd verreden, plaatsen zich voor de barrage. Van de drie ging Angelique Hoorn (Wanneperveen)in de barrage als eerste van start met Blauwendraad’s O’Brien. Hoorn realiseerde met de felle hengst de op één na snelste tijd, maar dat ging wel ten koste van twee springfouten, waardoor zij uiteindelijk als negende eindigde. Eric van der Vleuten (Mierlo) noteerde van de tien barrageruiters met Audi’s Paloma de allersnelste tijd in de barrage – 34.32 sec. – maar zijn paard liep een balk uit de lepels, waardoor deze combinatie als zevende eindigde. Albert Zoer (Echten), die zich met Okidoki steeds weer vooraan weet te plaatsen, was de derde Nederlander in de barrage en hij bleef ook nu weer foutloos, maar zijn tijd van 36.44 sec. was uiteindelijk goed genoeg voor de vijfde plek.
Markus Beerbaum uit Duitsland won met Leena de wedstrijd door een tijd te realiseren van 35.15 sec. en foutloos te blijven, terwijl zijn landgenoot Alois Pollmann Schweckhorst met Candy tweede werd in 35.46 sec. Beat Mändli uit Zwitserland werd met Indigo IX derde, voor de eerste Brit, Tim Stockdale met Fresh Direct Corlato.

Het was een zware wedstrijd met een sterke bezetting, want ruiters als Eugenie Angot, Markus Fuchs, Franke Sloothaak en de gebroeders Whitaker wisten niet tot de barrage door te dringen. Voor Eric van der Vleuten was het balen. “We maakten het foutje op hindernis vier b, de tweede hindernis van een dubbelsprong, een oxer, en Paloma tikte heel licht met de teen tegen de achterste paal. Ik had ook kunnen kiezen om rustig nul te rijden, maar met tien combinaties in de barrage wordt je dan ook zevende. Ik voelde dat ik risico kon nemen, ook al omdat de merrie zeer goed in vorm is, want op vrijdag werden we in de kwalificatie al tweede. Ik moest als vierde ruiter van start en heb bewust alle risico’s genomen, maar helaas zat het deze keer niet mee”, aldus Van der Vleuten. Dankzij de derde plaats van Beat Mändli versterkte de Zwitser zijn leidende positie en staat nu met 64 punten aan de leiding.